Wystarczy rozsypać wokół lilii – właśnie tym odżywiaj je w sierpniu
Lilie to bardzo dekoracyjne kwiaty. W poniższym artykule znajdziecie informacje, czym je nawozić w sierpniu, by kwitły jak najdłużej. Okazuje się to bardzo proste, a w dodatku nie poniesiecie przy tym żadnych kosztów. Potrzebne wam będą jedynie kuchenne odpadki.
Jak długo kwitną lilie?
Lilie kwitną zazwyczaj od czerwca do sierpnia, w zależności od odmiany i warunków uprawy. Wczesne odmiany lilii, takie jak lilie azjatyckie, mogą zakwitać już w czerwcu, natomiast lilie orientalne i trąbkowe zwykle kwitną w lipcu i sierpniu. Niektóre odmiany mogą kwitnąć nawet we wrześniu. Regularne nawożenie i odpowiednia pielęgnacja mogą również wydłużyć okres kwitnienia.
Domowy nawóz do lilii – stosuj go pod koniec sezonu
Najpopularniejszym domowym nawozem do lilii jest nawóz z fusów kawy. Fusy kawy są bogate w azot, który jest ważny dla zdrowego wzrostu roślin. Pomagają one również zakwasić glebę, co sprzyja wzrostowi lilii, zwłaszcza tych, które preferują lekko kwaśne podłoże.
Fusy kawy dostarczają liliom również potasu, który jest niezbędny dla kwitnienia lilii. Wpływa na rozwój pąków kwiatowych, poprawia ich kolor i wytrzymałość, a także wspiera zdrowy rozwój systemu korzeniowego oraz fosforu wspomagającego korzenie praz kwitnienie roślin. Magnez natomiast jest istotny dla fotosyntezy i produkcji chlorofilu, co ma bezpośredni wpływ na zdrowie liści i intensywność kwitnienia.
Dodanie fusów z kawy do gleby wokół lilii może dostarczyć tych pierwiastków i poprawić warunki do kwitnienia. Jednakże fusy mają tendencję do zakwaszania gleby, więc warto monitorować pH, szczególnie jeśli lilie, które uprawiacie, preferują bardziej neutralne warunki.
Jak nawozić lilie fusami kawy?
Aby użyć fusów jako nawozu, wystarczy rozsypać je wokół podstawy rośliny, a następnie delikatnie wymieszać z glebą. Można też zrobić płynny nawóz, zalewając fusy wodą i podlewając rośliny.
Aby przygotować płynny nawóz z fusów kawy, wystarczy kilka prostych kroków. Taki nawóz jest bogaty w składniki odżywcze, które wspierają wzrost i kwitnienie lilii.
Po zaparzeniu kawy zbierz pozostałe fusy. Możesz je gromadzić przez kilka dni, przechowując w szczelnym pojemniku w lodówce, aby zapobiec ich pleśnieniu. Użyj 10 części wody na 1 część fusów. Na przykład, na jedną filiżankę fusów użyj około 10 filiżanek wody. Najlepiej użyć odchlorowanej, aby nie zakłócać działania mikroorganizmów w glebie. Wymieszaj fusy z wodą w dużym pojemniku, takim jak wiadro. Możesz użyć łyżki lub kijka do dokładnego wymieszania fusów z wodą.
Odstaw mieszankę na 1–2 dni. Pozostawienie fusów na dłużej pozwala na wydobycie większej ilości składników odżywczych do wody. Po upływie tego czasu, przecedź płyn przez sitko lub gazę, aby oddzielić płyn od pozostałych fusów. Przecedzone fusy można dodać do kompostu lub użyć jako ściółkę. Płynny nawóz z fusów z kawy rozcieńcz wodą w stosunku 1:1 (jedna część nawozu na jedną część wody), aby zapobiec nadmiernemu zakwaszaniu gleby. Stosuj nawóz, podlewając lilie bezpośrednio przy korzeniach co 2 tygodnie.
Płynny nawóz z fusów kawy jest idealny dla roślin kwasolubnych oraz tych, które wymagają dodatkowego wsparcia podczas kwitnienia. Będą to oczywiście lilie, lecz fusów kawy możesz również używać do nawożenia rododendronów i hortensji.